Solanum caripense, Mini pepino, Tzimbalo
Kép: http://m-garden.eu |
Számomra még ismeretlen növény, azt írják róla, hogy lehet belőle kompótot, savanyúságot készíteni és nyersen is fogyasztható, talán megér egy próbát….
A solanum caripense Dél-Amerikában nagyon népszerű, 50-70 cm magasra növő lágyszárú évelő cserje
Kép: http://www.colecionandofrutas.org/solanumcaripense.htm |
Szaporításáról:
Termesztése: az év bármely szakában ültethető.
Cserépben éppúgy megél, mint szabadföldben.
A magokat ültetés előtt áztassuk langyos vízbe 3-6 órára.
Homok és föld keverékébe 1 cm mélyre kell vetni . Termesztőközegre nem igényes.
Egy üveglap a tetejére, a megfelelő páratartalom elérése érdekében.
A földjét tartsuk nedvesen. Optimális csírázási hőmérséklet 25 C.
Csíráztatása könnyű. Csírázási idő: 2-3 hét
Napos helyre ültessük, átlagos vízigényű.
Teljes napsütésben, nedves, de nem pangó közegben fejlődik a legjobban és gyorsabban.
Növekedési időszakban támasztékot igényel.
A gyümölcsök pár hónapon belül szüretre készek.
Különleges, ízletes termései nyáron érnek, 2-5 cm-esek sárgabarack méretű krémszínű lilacsíkos gyümölcs, mely éretlenül egy görögdinnyére emlékeztet.
Az ehető gyümölcs, íze hasonlít a Peppinoéra, de kissé fanyarabb.
Kép: https://solanaseeds.netfirms.com/exotic.html |
Források:
http://www.goldenpalm.hu/solanum%20caripense.html
http://www.kolibrikerteszet.hu/mini_pepino_solanum_caripense
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése