2014. április 8., kedd

Mini pepino


Solanum caripense, Mini pepino, Tzimbalo


Kép: http://m-garden.eu


Számomra még ismeretlen növény, azt írják róla, hogy lehet belőle kompótot, savanyúságot készíteni és nyersen is fogyasztható, talán megér egy próbát….

A solanum caripense Dél-Amerikában nagyon népszerű, 50-70 cm magasra növő lágyszárú évelő cserje

Kép: http://www.colecionandofrutas.org/solanumcaripense.htm

Szaporításáról:
Termesztése: az év bármely szakában ültethető.
Cserépben éppúgy megél, mint szabadföldben.

A magokat ültetés előtt áztassuk langyos vízbe 3-6 órára.
Homok és föld keverékébe 1 cm mélyre kell vetni . Termesztőközegre nem igényes.
Egy üveglap a tetejére, a megfelelő páratartalom elérése érdekében.
A földjét tartsuk nedvesen. Optimális csírázási hőmérséklet 25 C.
Csíráztatása könnyű. Csírázási idő: 2-3 hét
Napos helyre ültessük, átlagos vízigényű.
Teljes napsütésben, nedves, de nem pangó közegben fejlődik a legjobban és gyorsabban.

Növekedési időszakban támasztékot igényel.
A gyümölcsök pár hónapon belül szüretre készek.

Különleges, ízletes termései nyáron érnek, 2-5 cm-esek sárgabarack méretű krémszínű lilacsíkos gyümölcs, mely éretlenül egy görögdinnyére emlékeztet.

Az ehető gyümölcs, íze hasonlít a Peppinoéra, de kissé fanyarabb.

Kép: https://solanaseeds.netfirms.com/exotic.html



Források:
http://www.goldenpalm.hu/solanum%20caripense.html
http://www.kolibrikerteszet.hu/mini_pepino_solanum_caripense



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése