2014. április 8., kedd

Kiwano


Kiwano (Cucumis metuliferus), Tüskés uborka


Kép: http://m-garden.eu


Kiwano… még őt sem ismerem, de nagyon különleges növény, hisz ahogy olvastam, a húsa kicsit csípős és édes, íze egy citrom és banán keverékére hasonlít.
A Kalahári sivatagból származik.

Szaporításról:

Homok és föld keverékébe 0,5-1 cm mélyre kell vetni .
Egy üveglap a tetejére, a megfelelő páratartalom elérése érdekében.
A földjét tartsuk nedvesen. Optimális csírázási hőmérséklet 25-28 C.
A magok a hőmérséklettől függően egy héten belül csíráznak. Csírázási idő:2-4 hét
A csírázási folyamatot felgyorsítja, ha a magokat ültetés előtt 12 órára kézmeleg vízbe beáztatjuk.
Napfény- és vízigényes.
A magok 20°C feletti a hőmérsékleten biztosan kicsíráznak. Ne hagyjuk kiszáradni a magoncokat!

A palántákat csak a tavaszi fagyok elmúltával ültessük ki.

Azokon a helyeken érzi jól magát, ahol az uborka is. A kiwano nagy erőteljesen növő egyéves lián, mely a tökre hasonlít. Hosszú hajtásokat és kacsokat növeszt, melyeket lerövidíteni szükséges.
A levelei az uborka szőrös leveleire hasonlítanak, sőt apró tüskék vannak rajtuk.

A Tüskés Uborka külön hozza női- és hímivarú virágait, ezért a megfelelő beporzás érdekében célszerű legalább 2-3 növényt termeszteni egyszerre

A kiwano az uborkához hasonló kúszónövény, indáit támasztékra futtassuk, mert a termés a földdel érintkezve, könnyen rothadásnak indulhat.


A finom zöld húsa, ami egy kicsit kocsonyás, felhasználható gyümölcssalátákhoz és desszertekhez.
A-, B- és C-vitaminban gazdag és antioxidánsok mellett fontos ásványi anyagokat is tartalmaz, úgy mint kalciumot, káliumot, magnéziumot és foszfort.

Jellemzői:
Íze: savanykás és frissítő, mint az összepaszírozott banán narancslével.
Méret és forma: 10–15 cm hosszú narancssárga kis tökre hasonlít
Gyümölcshús: sötétzöld és kocsonyás, isteni eledel, 5–10 mm hosszú, kis fehér magokat tartalmaz, mint az uborka.
Érett állapotban: héja fénylő, narancssárga; gyümölcshúsa sötétzöld, és kellemesen lágy tapintású.
Túlérett gyümölcs: puhasága nem kellemes, gyümölcshúsa erjedt illatú és szörnyen savanyú ízű.
Éretlen gyümölcs: a héja zöld vagy sárga, éretlenségét a tüskék körüli zöld mezők jelzik.


Felhasználás:
A zöld húsát a magokkal együtt fogyasztják, ízre az uborka és a tök ötvözete vagy a banán ízére emlékeztet.

Nyersen gyümölcsként fogyasztható, vagy gyümölcssaláta, illetve kiadós saláta készíthető belőle.
Szószként desszertekhez, vagy fagylalt mellé, salátaöntetként és szószként hal és hús mellé

A kiwano héját a hús kikanalazása után dísztálként használhatjuk.


Tárolás:
Az érett gyümölcs kb. 4 - 5 napig tárolható el szobahőmérsékleten, utóérés szobahőmérsékleten.

Kép: http://foroarchive.infojardin.com


Források:
http://www.bakker-holland.hu/termek/tuskes-uborka-kiwano-/
http://www.kolibrikerteszet.hu/kiwano_cucumis_metuliferus
http://www.femcafe.hu/cikkek/recept/te-tuod-mi-az-a-kiwano



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése