2014. április 8., kedd

Cassabanana


Cassabanana sicana odorifera

Kép: http://m-garden.eu



Hogy mit vettem :)
rendeléskor talán nem néztem teljesen utána, szóval ez a lágyszárú évelő melynek őshazája a trópusi Dél-Amerika, dísznövény és édes ehető gyümölcsöt terem, de ……. gyorsan növekvő és elérheti a 15 m vagy annál is nagyobb magasságot,….. hová fogom ezt elültetni?!

A gyümölcs nagy, akár 60cm hosszú, színe változó, magas hőmérsékleten érik, édes illatos, sárga vagy narancssárga húsú.
Az éretlen gyümölcsöt zöldségként főzik.

Kép: http://gcdist.com/seedstore/index.php?page=detail&get_id=112&category=12


A gyümölcsben sok ásványi anyag, kalcium, foszfor, vas, karotin van továbbá B-komplex vitaminok, B1 tiamin, riboflavin, B2 és B3 niacin valamint C-vitamin.


Évelő, lágy szárú, gyorsan növekvő, erős rácsos támasztékot igényel, fára mászik, 50 láb vagy több, a szétnyílt indák öntapadós lemezeket alkotva képesek megtartani szorosan a legsimább felületen is.

Fiatal szára szőrös. A levelek szürke szőrös, kerek, szív alakú vagy lekerekített vese alakú, 1 m széles, mélyen tagolt a tövénél, a 3-karéjos, hullámos vagy fogazott margók, a levélnyél 1 1/2 4 3/4 hosszú .
A virágok fehér vagy sárga, urna alakú, 5-karéjos, magányos, a férfi 3/4 hosszú, a nőstény körülbelül 2 hosszú.
Híres erős, édes, kellemes, dinnye illata, a feltűnő gyümölcs ellipszoid vagy majdnem hengeres, néha enyhén ívelt, 12-24 hosszú, vastag, kemény héjú, narancssárga -piros, bordó, sötét bíbor árnyalattal lila, vagy teljesen koromfekete, sima és fényes, ha érett, cég, narancssárga vagy sárga, sárgadinnye-szerű, kemény, lédús hús.
A központi üreg van, lágyabb pép, puha, húsos mag, és számos lapos, ovális magok, 5/8 hosszú és 1/4 széles, világos-barna határolt sötétbarna csík, a szorosan csomagolt sorok teljes hosszán végighúzódó a gyümölcs.

Az éretlen gyümölcsöt főzésre használják, leveseket és pörköltet készítenek belőle.

Az érett gyümölcs parfümként funkcionál csodálatos, friss dinnye illattal tölti meg a szobát.

Néhány országban a torokfájás gyógyítására használják: a magokból nyakláncot készítenek és egyidejűleg a felszeletelt gyümölcsöt cukrozott vízben áztatják egy éjszakán át, úgy, hogy erjedni kezdjen, majd azt a vizet  kortyolgatják, hogy elmúljon a torokfájást, és az átitatott gyümölcsöt is megeszik.

Kép: http://gcdist.com/


Forrás:

http://zoom50.wordpress.com/2011/06/30/3529/
http://herbs-treatandtaste.blogspot.hu/2012/07/cassabanana-or-musk-melon-history-of.html
http://en.wikipedia.org/wiki/Sicana_odorifera



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése