2014. április 8., kedd

Mexikói egérdinnye


Az egérdinnye magok is földbe kerültek, kíváncsian várom a fejlődését :)


Cucamelon, sandita de raton - Melothria scabra, mexikói egérdinnye

Kép: http://m-garden.eu


Elsősorban ezek az üvegekben eltett mini egérdinnyék keltették fel a figyelmemet, nagyon guszta, kíváncsi vagyok az ízére, ezért rendeltem magokat.

Mit is írnak róla:

Észak-Amerika déli felén őshonos, már a kontinens európai felfedezése előtt termesztették.

Dél-Amerikában széles körben elterjedt évelő kúszónövény. Apró, sárga virágaiból alakulnak ki az uborkához hasonló, világoszöld kellemes ízű termései, melyekből salátát, vagy savanyúságot is készíthetünk, de nyersen is fogyasztható.
Túlérett, sötétzöld terméseit már ne fogyasszuk, mert hashajtó hatásúak.
Laza, jó vízáteresztő talajba ültessük, vízigényes, napfénykedvelő.
Rendkívül gyorsan nő, biztosítsunk számára támasztékot is.

Kezelhetjük egyévesként is, ebben az esetben ősszel szedjük meg a magját, tavasszal vessük el. Át is teleltethetjük dézsában fagymentes, világos helyen.

Szaporítás:
Magvetés: márciustól májusig kis edénybe, meleg napfényes helyen.

Felnevelhető nagyobb edényben, vagy szabadföldön is, 80 cm sortávolsággal és 60 cm tőtávolsággal.

A magokat homok és termőföld keverékébe vessük 0,5 cm mélyre. Üde, humuszban gazdag talajt igényel.
Egy üveglappal fedjük a megfelelő páratartalom elérése érdekében.
A földjét tartsuk nedvesen.
Optimális csírázási hőmérséklet 25-30 C. Könnyen csírázik. Csírázási idő: 2-4 hét

Rendszeresen kell öntözni, mint az uborkát.
A magvetéstől számítva 4 hónap múlva hozza sárga virágait, melyekből 10 kis kerek, 3-4 cm-es, zöld csíkos termés fejlődik.
Éretlenül kell szedni, hogy ne legyen benne sok nagy mag.

Kúszó szárú, legjobb rácsozaton nevelni, napsütötte helyen 2-3 négyzetmétert lefedhet 3 m hosszú hajtásaival.
Mérsékelt égövi időjárás alatt is nagyon könnyű nevelni.
Ajánlatos metszeni, oldalhajtásait oldalra igazítani.

Kép: http://gardendrum.com/2013/04/05/cucamelons-in-the-uk/


Jellemzői:
 Akkorák mint egy szőlőszem és uborkaízűek.
A héja kellemesen savanykás.


Szárazság- és hidegtűrőbb az uborkánál, júliustól a fagyok beálltáig bőven terem, felfut akár három méter magasra is, madarak és egyéb kártevők nem bántják, elszórt magjából magától is kikel jövőre, de ne hagyjuk a földön futni, mert a meztelen csigák azért szeretik.

Magnak akkor kell összeszedni, ha már éretten lehullott.
Vigyük be és még érleljük egy-két hétig egy tálcán.
Vágjuk fel, kanalazzuk ki a magját és tegyük egy befőttes üveg vízbe.
Legalább öt napig hagyjuk erjedni, ez megöli az esetleges vírusokat a magon.
A legjobb magok lesüllyednek az aljára, öntsük le róluk a vizet a képződött vastag habbal és a lebegő magokkal együtt, majd mossuk meg a jó magokat szűrőben.
Terítsük ki egy szitára és hűvös, szellős helyen szárítsuk két hétig.
Ezután eltehetjük egy jól zárható edénybe. Tíz évig csíraképesek.



Felhasználása:
Frissen is fogyaszthatjuk

Zsengén a legjobb, mikor még nincs túl sok magja. Nemcsak mexikói salsákhoz (aprítva), hanem wokban sütött-kevert kínai ételekhez (egészben), frissen salátába egyaránt kitűnő.
Ha már nagyobb és kemény, tegyük el télire savanyúságnak.

A gyümölcs íze kellemesen savanykás-édeskés, üdítő.
Kissé zöld, kissé uborkás, kissé dinnyés, kissé savanykás, kissé édeskés...

Túlérett, sötétzöld terméseit már ne fogyasszuk, mert hashajtó hatásúak.

A gyümölcsök dekorációnak is kiválóan alkalmasak.



Forrás:
http://www.balintgazda.hu/balint-gazda/gentischer/mexikoi-datolyauborka.html
http://www.kolibrikerteszet.hu/kuszo_uborka_mexikoi_egerdinnye__melothria_scabra
http://terebess.hu/tiszaorveny/fuszer/mx.html



 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése